Geleceğin Para Birimleri - Kripto Paralar için 4 önemli tez
  • 27
  • Aralık

Geleceğin Para Birimleri - Kripto Paralar için 4 önemli tez

Tez 1 - Bitcoin'e yatırım yapma zamanı idealdir

Bitcoin'in fiyat gelişimi, 2010'dan beri sık sık değişikliklere konu oldu. Tüm zamanların en yüksek seviyesinden sonra, kısa bir süre sonra tekrar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşılmadan önce fiyatlar önemli ölçüde düştü ve bunu yaklaşık yüzde 90'lık bir fiyat düşüşü izledi. Bu uzmanlar için sürpriz değil çünkü Bitcoin, piyasada hakkında hala muazzam asimetrik bilgi bulunan üstel bir teknolojidir. Bunun fiyat gelişmelerine yansıdığına dair çok sayıda gösterge var. Bu, bu noktada Bitcoin'in, birçok küçük yatırımcının tipik olarak alıştığından çok daha uzun vadeli bir yatırım ufku gerektirdiği ve aynı zamanda hem olumlu hem de olumsuz fiyat gelişiminde zihinsel olarak başa çıkamayacak bir oynaklığa sahip olduğu anlamına gelir.

Üç yıldan daha kısa bir yatırım ufku ile Bitcoin piyasasında hızlı kar elde etmeye çalışmak bir şans oyunu ve öyle olmaya devam ediyor. Geleceğe yönelik yatırım perspektifine sahip büyük yatırımcılar veya kurumsal yatırımcılar ise yüksek dalgalı varlıklarla ilgilenme konusunda çok daha deneyimlidir. Beklentiler doğrultusunda, birçok yüksek yatırımcı en son sinyalleri olumlu yorumladı ve geçen yıl bu yeni, çok likit varlık sınıfına giriş rotasını belirlemeye başladı. Özellikle, "Lightning" gibi yeni ödeme teknolojileri ve kripto varlıkları için depolama çözümlerinin sürekli iyileştirilmesi, Bitcoin'e yatırım yapmak için çok kazançlı bir görünüm sağlıyor - yatırımlar için zaman ideal.

 

Tez 2 - Bitcoin öngörülebilir gelecekte gündelik hayata atılım yapacak

Son zamanlarda fiyatlardaki düşüş bunu göstermese de Bitcoin ağı özellikle ölçeklendirme ve hız anlamında 2018 yılında gözle görülür şekilde gelişti. Bitcoin blok zincirine dayanan ve neredeyse ücretsiz ödeme kanalları üzerinden anında işlem yapılmasını sağlayan sözde Lightning Network şu anda faaliyette ve zaten kripto uzmanları tarafından gerçek ödemeler için kullanılıyor.

Artık, kullanımı kolay, günlük kullanıma uygun ve toplumda kendini gösterme potansiyeline sahip uygulamalar geliştirmek için öncelikle bu teknolojiyi kullanma meselesi. Erken benimseyenler büyük olasılıkla özellikle çevrimiçi perakendeciler olacak ve daha sonra, örneğin kredi kartlarının veya PayPal'ın mevcut olmadığı veya yaygın olarak kullanılmadığı düşük maliyetli yeni pazarlar açmak için Lightning ödeme sistemini isteğe bağlı bir ödeme yöntemi olarak sunacaklar.

Batı dünyasında Lightning, öncelikle mahremiyetine değer veren ve tüm satın alma ve işlem verilerini kredi kartı şirketlerine emanet etmek istemeyen kişilere hitap edecek. Kredi kartı ödemelerinin aksine, Lightning ödemeleri merkezi bir noktada işlenmez. Buna göre, bilgisayar korsanları tarafından erişilebilecek veya ödeme sağlayıcıların kendileri tarafından değerlendirilebilecek büyük bir veri havuzu yoktur. Lightning ağının açıklığı ve birlikte çalışabilirliği nedeniyle, herkes sözde bir "Yıldırım düğümünü" kendi başına çalıştırıp çalıştırmayacağına veya işlemlerinin işlenmesini bir kişiye veya bir şirkete emanet edip etmeyeceğine karar verebilecek.

 

Meslekten olmayan terimlerle ifade etmek gerekirse, Lightning, her biri belki sadece birkaç yüz veya bin müşteriye sahip yüz binlerce küçük VISA, MasterCard ve American Express şirketinden oluşan bir ağ gibi çalışır. Bir aydınlatma düğümünün işletim maliyetleri ve bununla ilişkili zaman harcaması, otomasyon nedeniyle çok düşük olacaktır. Bununla birlikte, mevcut kredi kartı sistemlerinden en büyük farkı, gönderen ve alıcı arasındaki işlemlerin öncelikle sağlayıcıdan bağımsız olması ve ikinci olarak bir saniyeden daha düşük hızlarda sorunsuz olmasıdır. Aynı zamanda, veriler merkezi olmayan bir şekilde saklandığından, yalnızca gönderen ve alıcı ödemeyle ilgili bilgilere erişebilir - bu da gizlilik açısından büyük bir kazançtır.

 

3. Tez - Bitcoin büyük olasılıkla gelecek nesiller için ödeme aracı olacak

 

Dürüst olalım - Bitcoin (henüz) kitleler için bir ödeme aracı olarak uygun değil. Bununla birlikte, büyük olasılıkla, bundan uzak değiliz: Blockchain uzmanları, mevcut durumu, internetin icadından önce ve sonra toplumumuzdaki değişikliklerle karşılaştırmayı seviyor. O zamanlar bunun sonuçlarını kim hayal edebilirdi?

Yapabilmek? Günlük yaşamda Bitcoin ile ödeme yapmak hala büyük bir zaman harcaması anlamına gelir ve birçok rahatsızlığı da beraberinde getirir. PayPal gibi diğer dijital ödeme seçenekleri şu anda çok daha kullanıcı dostudur ve çoğu sağlayıcı tarafından zaten kabul edilmektedir. Ancak burada da kullanıcılar, en azından kayıt olurken birçok bürokratik engelin üstesinden gelmek ve belirli gereksinimleri karşılamak zorundadır.

 

Özellikle kripto para birimleri ve blok zinciri teknolojisi ile saf meraktan uğraşan genç nesiller, hesaplar, bankalar ve her şeyden önce mahremiyetle giderek daha farklı bir ilişki geliştiriyor. İlk "Bitcoin gençleri" kendi banka hesaplarına başvuracak kadar büyüdüklerinde ve bir hesap açma bürokratik süreci ile karşı karşıya kaldıklarında, çoğu kişi Bitcoin'i o zamana kadar kullanıp kullanamayacaklarını merak edecek. çok daha kolay.

 

Aynı zamanda, "banka parası" ve "banka hesapları" sistemi, yaklaşık 400 yıl sonra optimizasyon olanaklarının sonuna gelmiştir. Buna karşılık, Bitcoin gibi kripto para birimleri hala varoluşlarının başlangıcında - bugün kimse burada neyin hala mümkün olacağını söyleyemez.

 

Tez 4 - Bitcoin nihayetinde 1 numaralı değer deposu olarak altının yerini alabilir

Varlık yöneticilerinin, son müşterilerin kripto varlıklarını alıp satmalarını sağlayan çözümler geliştirmek için hala yaklaşık beş yılı var.

 

Çünkü 2024'ten itibaren Bitcoin, her 4 yılda bir gerçekleşen “kazma hacminin” düzenli olarak yarılanmasının bir sonucu olarak insanın yarattığı “en zor” parayı temsil edecek ve böylece 1 numaralı değer deposu olarak altının yerini alabilecek. Paranın bu "ekonomik sertliği", artan talebe rağmen, sınırlı bir miktar olması veya yakın gelecekte ne kadar ek para ekleneceği gerçeğiyle belirlenir. İtibari paranın aksine, bitcoinler basitçe yeniden basılamaz. Yalnızca 21 milyon bitcoin'in biraz altında maksimum bir sayı olacaktır. Paranın gerçekten sınırlı olması tarihte benzersizdir. Çünkü altınla bile, küresel yıllık üretim her zaman yüzde 1,5 ila 2 arasında olmuştur.

 

Bu fena değil, çünkü altın madeni operatörleri ne kadar uğraşırsa uğraşsınlar, altın talebinin dramatik bir şekilde artması durumunda yeni çıkarılan altın miktarını yüzde 2'nin üzerine çıkarmaları teknik olarak şu anda mümkün olmayacak. En azından son 5000 yıldır durum böyleydi. Ancak bir değer deposu için yüzde iki enflasyon da mükemmel değildir, çünkü yüzde sıfır optimal olacaktır. Ancak, altını insanların üretebileceği diğer tüm nakit mallarla karşılaştırırsanız, altın şimdiye kadar insan emeğinin ve zamanının enflasyona en dayanıklı ürünü olmuştur ve bu nedenle bin yıllık bir rekabette en iyi değer deposu olarak galip gelmiştir. Altın hakkında pratik olmayan şey, bölünebilir olması, özgünlüğü kontrol edilebilmesi ve günlük yaşamda bir ödeme aracı olarak kullanılabilecek kadar ağır olmasıdır. Ama altın bize bir değer deposu olarak hizmet etti.

 

Öte yandan Bitcoin, bu sorunlardan hiçbirine sahip değildir ve basit algoritması, enflasyonun 2020'den itibaren altınınkine yetişeceği ve hatta 2024'ten itibaren altın enflasyonunun altına düşeceği ve enflasyon nihayet yüzde sıfıra ulaşana kadar düşmeye devam edeceği şekilde tasarlanmıştır. Birçok kişi yanlışlıkla bu özelliğe "deflasyon" adını verir. Bununla birlikte, kulağa benzer gelen, ancak tamamen farklı bir şey olan "enflasyonu düşürme" doğrudur. Bitcoin'in "mükemmel bölünebilirliği" ile birleştiğinde, bu insanlık tarihinde ilk kez sınırlı ama likit bir değer deposuna ve ona dayalı bir parasal sisteme ve enflasyon olmadan izin vermesine izin veriyor.

 

Yazar Jörg Hermsdorf, Köln danışmanlık firması Conserve'de blockchain uzmanıdır.

 

Kaynak: dasinvestment.com