AVM ler kapanıyor - E Pazaryeri Alışveriş Merkezleri açılıyor
  • 13
  • Ağustos

AVM ler kapanıyor - E Pazaryeri Alışveriş Merkezleri açılıyor

Günümüzde elektronik ticaretin önemini hepimiz çok daha derin şekilde anladık. Yaşanan kısıtlamalardan dolayı fiziksel olarak AVM'lerden uzak durmaya çalışıp daha çok İnternetten alışveriş yapmayı tercih edildi. AVM 'lerin yoğunluğu ve müşterilerin fiziksel olarak alışverişe çıkamaması kendini hissettirmeye başlamış ve Türkiye'de ilk kez bir AVM kepenk indirmiş bulundu. Kısıtlama süreci uzadıkça birçok işletme için de AVM 'de yüksek kira bedeli ödemek ve boşalan AVM 'de müşteri beklemek esnaf ve markalar için bir işkence haline gelip dükkanlarını kapamayı tercih ederken yabancı markalar ülkemizden ayrılmasına bile yol açtı.

İlk değişim E-Ticaret Sitesi

Değişimi öncelerden anlayan ve kendi e-ticaret sitesini, kısacası ürün ve hizmetlerini pazarlayabileceği, ödemelerini online alabileceği ve müşteri ilişkilerini İnternet üzerinden kurabileceği bir site ile piyasada yerlerini aldılar.  E-Ticaretin sitelerin tek ürünlük sitelerden geniş çaplı ürün yelpazesi geniş online alışveriş mağazaları oluştu. Web sitesinde artık sadece tanıtım değil aynı zamanda aktif satış ile büyük cirolar elde eden firmalar binleri aştı.

E-Pazaryeri başlangıçları

Butik veya tek markadan alışveriş yapmak yerine insanlar ürünleri ve hizmetleri karşılaştırabileceği, en uygun fiyata en iyi hizmeti almak için araştırma yapabileceği alan aramaktalar. Bu alanlar eskiden AVM 'ler olup daha sonra Google Arama Motoru üzerinden bizzat tek tek ve uzun süren araştırmalar ile yapılıyordu. Türkiye'de öncü olan Gittigidiyor, Trendyol, Hepsiburada ve N11.com olup birçok şirketin ürünlerini iç piyasaya satabilmeleri için E-Pazaryeri siteleri oluşturdu. Bunların da uluslararası öncüleri Amazon.com, Ebay ve AliExpress olmuştur. Trend o kadar ileri gidiyor ki artık iç piyasada değil Türk markaları kolayca yabancı E-Pazaryerleri üzerinden ihracat yapıyor ve birebir hizmet ve ürünlerini yurtdışına da pazarlayabiliyor. Sonuç itibariye son tüketici bu platformlarda önceden AVM 'de olduğu gibi birçok mağazanın sunduğu ürünleri inceleyebiliyor ve fiyatları da karşılaştırma fırsatı buluyor.

E-AVM dönemi başlıyor

İlk AVM 'lerin kurulduğunda sadece İstanbul'da 200 üzeri AVM olacağına belki kimse inanmamıştır. Ama ardı ardına kurulan dev AVM 'ler ve içinde yer alan Markaların yoğun talebi karşılaması ve bu AVM 'leri bir eğlence merkezine dönüştürmesi yükselen ekonominin trendi olarak görülüyordu. Bugün için fiziksel alışverişin gerilediği ve özellikle Y ve Z kuşağın yoğun olarak alışverişini İnternetten yapması ileriki dönemlerde binlerce E-AVM ve E-Pazaryeri açılacağını gösteriyor.

E-AVM olarak aynı ürün grubundan birçok markayı barındıran veya birçok farklı ürün grubundan farklı markalar içeren online alışveriş sitesine verilen isimdir. Markalar bu sayfalardan hizmet ve ürünlerini satarken site işletmesi ile ufak bir miktarda karlarını paylaşabiliyor veya aylık yıllık bir aidat ile kendine mağaza kiralayabiliyor. Maliyetleri fiziksel AVM 'ler ile mukayese edildiğinde inanılmaz ucuz olan bu sanal mağazaların tercih edilmesi yakında çok daha fazla E-AVM açılacağının işareti olarak görüyoruz.

Mindfactory olarak E-AVM kurmak isteyen müşterilerimiz için gereken tüm altyapıyı sağlayıp istedikleri E-AVM 'yi oluşturuyoruz. Sizde kendi E-AVM 'nize sahip olmak B2C ve C2C satış platformuna sahip olmak istiyorsanız Ayrıntılar için alttaki linke tıklayın

E-AVM Pazaryeri (şimdi incele)