Netflix bir Sosyal Medya Sitesi Midir?
  • 02
  • Temmuz

Netflix bir Sosyal Medya Sitesi Midir?

Genel olarak Sosyal Medya Nedir?

Genel olarak Sosyal Medya “Sosyal Ağlar veya sosyal birliklerden” oluşan, karşılıklı bilgi, fikir, tecrübe ve etiklerin paylaşılabildiği internet topluluklarından bahsetmekte. Kullanıcı hem yayıncı hem tüketici olarak yer alabildiği bir Internet sahası. Sosyal Medya sayesinde özellikle “bilginin demokratikleşmesine, gerçek anlamda gerçekleşmesine yol açmıştır. Herkes sansürsüz (ilk başta sansür kısıtlaması hiçbir sosyal medya sahasında yoktu ancak daha sonra sansürler uygulanmaya başlandı; Örnek olarak Youtube’da yayınlanan ve ırkçılık içeren içerikler silinmektedir) istediği düşünce ve fikri beyan edebiliyor ve paylaşabiliyor olması kısıtsız imkân sağlamaktadır.

Sosyal Medya’yı kaba bir şekilde üç kategoriye ayırmamız mümkündür.

İletişim Siteleri

Blog sayfaları (örnek: Blogger), Microblog Siteleri (örnek: Twitter) ve Sosyal Ağlar (örnek: Facebook)

Bir Profil oluşturarak İnsanların bilgi paylaşıp başkaları tarafından bu bilgilerin veya kişilerin takip edilebildiği, beğeni toplayıp paylaşıla bilinen içerikler.

İşbirliği Siteleri

Wikipedi (Internet ansiklopedisi) Onedio.com (sosyal medya’da habercilik) Neredekal.com (konaklama yorumları)

Bir veya birçok konuda bilgi paylaşımı yapılan, birlikte içeriği düzenlenen ve böylece büyümesini sağlayan içerik siteleri. Kullanıcıları paylaşımları ile başka kullanıcılara bilgi ve paylaşımda bulunabilirler. Örnek olarak Türkiye’de kurulan onedio.com sitesinde kullanıcılar haberler yazabiliyor ve bunu diğer kullanıcılar ile paylaşarak yine paylaşılmasını sağlıyor. Haberler bir kuruluştan değil, tüm kullanıcılardan yazılabilir şekilde düzenlenip sosyal habercilik yaratılmıştır.

Multimedya Siteleri

Instagram (resim/video paylaşımı) Flickr (resim paylaşımı) Youtube (video paylaşımı)

Özellikle Multimedya içeriklerini depolayıp, başkaları tarafından izlenmesi, dinlenmesi veya görüntülenmesini sağlayan siteler. Youtube sitesi sayesinde birçok kişi Müzik Videoları çekerek (amatörce de olsalar) birilerinin dikkatini çekip büyük takipçi kitlelerine ulaşmışlar ve Plak şirketlerinden teklifler alarak dünya çapında üne kavuşmuşlardır. (Örnek: Justin Bieber).

Peki Netflix bir Sosyal Medya Sitesi mi?

Netflix bir "Video on Demand" (Talep üzerine izleme) yapısıdır. Kısacası bir şirket kuruluş tarafından sunulan içerikleri istediğiniz an istediğiniz zaman ulaşabileceğiniz ve bunun için örnek bir abonelik ücreti ödediğiniz yapıdır. Netflix bu durumda bilinen bir sosyal medya sitesi değildir.


 

Kendi sosyal medya sitenize sahip olmak ister misiniz? Ayrıntılar için tıklayın!