Hashtag Nasıl Seçilir? Doğru Hashtag Nasıl Bulunur?
  • 17
  • Ağustos

Hashtag Nasıl Seçilir? Doğru Hashtag Nasıl Bulunur?

Hashtag Nasıl Seçilir? Doğru Hashtag Nasıl Bulunur?

Hashtag seçimi yapılırken nelere dikkat edilmeli veya nasıl hashtag seçilmelidir?

Birinci amaç doğrudan "ortak" kitleye ulaşmak

Sosyal medya paylaşımlarında genel olarak hashtag kullanma amacı aynı fikre ve doğrudan belli bir kitle ile ortak mesaj paylaşımı yapıldığını belirtme amacıdır. Örnek olarak bir oto galeri araba satıyorsa araba ile ilgilenen kitleler için ortak olabilecek hashtag seçimi yapar. Bunlar mesela: #oto #araba #tuning #cars #otomobil #ikincielaraba gibi hashtag seçimleri olabilir. Hepsi birebir veya dolayı yoldan "araba" arama kelimesi ile ilişkili kelimelerdir.

İkinci amaç dolayı yoldan "ilgi duyabilecek" kitleye ulaşmak

Bazı kitlelerin birbiri ile ilişkilendirmek mümkündür. Bunlar çok kapsamlı olarak ayırt etmek ve farklı sosyolojik, demografik ve psikolojik açılardan bakılması tartılması ve seçilmesi gerekir. Birçok noktada birleşebilecek olan ortak "ilgi kitleleri" birbirine en yakın olanlardan seçilmelidir. Farz edelim güzellik merkezi işletiyoruz ve paylaşımda "ilgi duyabilecek" kitleye ulaşmak istiyoruz; #beauty #fashion #shoes #bags #lipstick #parfume; Burada gördüğünüz bazı hashtagler güzellik merkezi ile ilgisi olmasa da aynı gruba hitap ediyor. Güzellik uygulaması yaptırmak isteyen bir kadın aynı zamanda parfüm veya ayakkabı ile ilgileniyordur. Bakım ve Moda örnek olarak birbirine çok yakın iki sektördür ve "ilgi duyabilecek" kitleye ulaşmanızı sağlar.

Üçüncü amaç "günlük ve gündeme uygun genel kitleye" ulaşmak

Genel olarak hergün belirli hashtagler çoğunluk tarafından kullanılır. Pazartesi günleri (ve diğer günlerde) örnek olarak #pazartesi (#salı vs.) ile geniş kitleye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda her zaman kullanılan hashtagler vardır. Misal: #aşk #yağmur #güneş #yaz #bahar, #sağlık #huzur #mutluluk;  Çoğunluk bir kitleye ulaşmak istiyorsanız bu tarz günlük kullanımda kullanılan hashtagler ile geniş çapta bir etki yaratabilirsiniz. Konunuza tezat ve tamamen alakasız seçimlerden kaçınmaya çalışmanızı tavsiye ederim.

Dördüncü amaç "özel gün" seçimleri

Ülkemizde ve dünyada kutlanan özel günler vardır. Bunlar bayramlar, anneler günü - babalar günü, milli ve dini günler olabileceği gibi aynı zamanda ticari veya dünyada yankı yaratmış günler de olabilir. Bunlar için buna benzer hashtagler oluşturmak ve gününde kullanmakta fayda vardır; #annelergünü #babalargünü #silvester #happynewyear #blackfriday vs.

Genel olarak hashtag seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Genel olarak ne kadar çok hashtag kullanırsam o kadar çok çevreye ulaşırım mantığı hakimdir. Oysa bu her zaman doğru değildir. Her hashtag seçimin bir karşı değeri vardır. Yüksek penetrasyonlu hashtag kullanmak yine yüksek trafiğe yol açabilir. Aynı şekilde düşük trafikli hashtagler de aksini yaratır. Hashtag seçildikten sonra onun kontrolünü sosyal medya aracınız ile yapılması ve bugüne kadar kaç kere paylaşıldığını tespit etmenizi tavsiye ederim. Maksimum 28 adet seçebileceğiniz hashtaglerin yarısı 1000  kere seçilmiş diğerleri belki de 100.000 kere seçilmiş olabilir. Size fayda sağlayacak olan çok kez seçilmiş olanlar olacaktır.

 

Kendi hashtag seçiminiz - size özel hashtag

Buna ek olarak bilinmesi gereken kendi hashtag'lerinizi de yaratmanız da fayda olacaktır. Bu seçim ile kendi kitlenizi yaratabilir ve özellikle sizin paylaşımlarınızı ve sizin hesabınızı takip edenlere devamlılık sağlamış olacaksınız.

Çekiliş veya ortak reklam amaçlı hashtag seçimi

Bir çekiliş veya reklam amaçlı kullanılacak hashtag üretebilir, bu hashtag ile kısa bir süreliğini birçok kişinin paylaşım yapmasını sağlayabilirsiniz. Örnek #birliktegüzel #vodafonezamanı #haydikızlarokula vs. gibi.

Özetle hashtag seçimi

Hashtag bir araçtır. Amacı da ortak noktada insanların ilgisini çekmektir. Görselleriniz hashtag ile ilgili ise daha çok başarıya ulaştırır. Yayılımı aylar sonra bile hashtag sitelerinde görünür olacağı için, arama motorlarında bir penetrasyon yaratabilirsiniz. Bunu dikkate alarak seçimlerinizi yapmanızı ve hashtag kullanmanızı tavsiye ederim. Hashtag'ler doğru kullanıldığı taktirde takipçinizi ve beğeni sayınızı arttırabileceği gibi sürekli aynı hashtagleri (her post için) kullanırsanız sosyal medya hesabınızın spam yaptığını ve bundan dolayı bir sandbox veya ban yemenize neden olabilir. Düzgün ve düzenli şekilde karma ve konunuza uygun hashtag seçiniz.